Hol van a határ? Mikor fordulnak ellenünk a túlzásba vitt esztétikai beavatkozások? Plasztikai sebészeket kerdeztem
Az új évhez új arc is dukál?

Sokszor kapom fel a fejem - legtöbbször tévézgetés közben - arra, hogy általam jól ismert arcok, nyilván celebek, lassan már nyomokban sem hasonlítanak egykori önmagukra. Ilyenkor mindig elcsodálkozom: miért teszik ezt magukkal? Mi gondjuk van eredeti arcukkal, vonásaikkal? A következő gondolatom ilyenkor mindig az, hogy vajon ez milyen hatással lehet az ifjúságra, legfőképpen fiatal wannabe Insta sztárokra? Főleg úgy, hogy a minap olvastam valahol, hogy mára már trend lett, hogy bármilyen alkalomra (Karácsony, szülinap, ballagás) valamiféle plasztikai beavatkozást kérnek a fiatalok.

orvos_fokep.jpg

Le kell szögeznem: nincs problémám az esztétikai kezelésekkel, 40-es nőként, nem tagadom, nekem is töltöttek már hyaluronsavat az arcomba... Az is tény, hogy az sem lenne ellenemre, ha mondjuk egy picit kisebb lenne az orrom... de(!) tisztában vagyok azzal, hogy egy ilyen beavatkozás az egész arckarakteremet változtatná meg, aztán ott tartanék, hogy korán reggel félálomban azt sem tudnám ki mossa a fogamat a tükör előtt. Hangsúlyozom, hogy nem ítélkezem, teljességgel érthető, ha valakit zavar, ha adott esetben, extra méretes, kampós orra van, ami a minőségi életvitelét hátráltatja, frusztrált, komplexusos lesz tőle...

orr.jpg

Azt azonban kevésbé értem, hogy miért csináltat magának valaki szinte egy teljesen más arcot, főleg abban az esetben, ha semmi gond nem volt a régivel sem, sőt...  Nevesíthetnék hazai példákat, akiket mindenki ismer, de felesleges lenne. Vajon az életminőség sokkal jobb lesz egy új ábrázattal? Ügyesebb, okosabb, tehetségesebb lesz tőle vagy talán kedvesebb személyiséget is ad az új külső? Mennyi Időbe telik amíg a régi én és az új én össze hangolódik? Illetve a fő kérdés: okozhat ez esetleges pszichés zavarokat? Ezért úgy gondoltam kicsit mélyebbre ások a témában és egy elismert esztétikai klinikán keresem meg a válaszokat és szakember segítségével oszlatom el az esetleges tévhiteket. Dr. Parrák Zitát és Dr. Széchenyi Kornélt kérdezem, a New Beauty esztétikai rendelő vezető orvosait. https://www.newbeauty.hu/hu/

Mi a különbség az arcplasztika és az esztétikai beavatkozás között?


P.Z.: Első és legfontosabb, hogy az orvos-esztétikai kezelés során nem használunk kést! A legnépszerűbb esztétikai korrekciók a botox, a lézer, a hyaluronsvas feltöltés, bioszálas arckontúrozás és a hifu kezelés. Ezek egyike sem okoz visszafordíthatatlan változást, elenyésző a maradandó károsodás, szövődmény kockázata és nagyon fontos megemlíteni, hogy a szervezet öngyógyító, regenerativ folyamatát erősítik. A műtéti eljárások során nagyobb a szövődmények kialakulásának esélye és nem visszafordítható a beavatkozás.


Kiknek javasoltak ezek a műtét nélküli kezelések?

Sz.K.: Miután idővel a gravitáció mindannyiunkra hat, akit zavar a megereszkedett arca, annak mindenképpen. Ezektől a kezelésétől inkább “kipihentnek”, frissnek fogunk látszani, mintsem művinek. Feladatom, hogy a pácienseim elégedetten nézzenek a tükörbe és magabiztosabban távozzanak az elvégzett kezelések után. friss.jpg

Ti saját magatokon alkalmazzátok ezeket a módszereket?

Sz.K.: Sokan csodálkozva tekintenek rám és hitetlenkedve fogadják, amikor megemlítem, hogy férfiként is már számos orvos-esztétikai beavatkozáson estem át, beleértve a botox kezelést, a hialuronsavas töltés, bőrfeszesítést felszívódó szálakkal, vagy akár a Drakula-terápiát. Hitetlenkedésük a bizonyítéka annak, hogy ezen tévhitekkel ellentétben a legtöbb esetben megmarad a természetes, a kornak megfelelő fiatalos megjelenés.

ferfi.jpg

Fotók Pinterest.

Sokan félnek a botoxtól, hiszen a köztudatban a hollywoodi sztárok múmiává merevedett arca él.

P.Z.: Óriási tévedés, amit sajnos a “túlkezeléseknek” köszönhetünk. Megfelelő szakértelemmel, tapasztalattal és esztétikai érzékkel rendelkező orvos törekszik arra, hogy páciense arca természetes maradjon. A természetellenes hatása inkább az arcplasztikának lehet, gondoljunk csak a hajtőig felhúzott szemhéjjakra vagy a szélsőségesen elvékonyított orrokra... Ezzel nem azt állítom, hogy az orvos-esztétikai kezeléseket nem lehet túlzásba vinni, pl. a rosszul beadott, a kelleténél nagyobb mennyiségű botoxszal vagy - általában a páciens kérésére - túltöltött szájjal. Ami nem mindegy, az az, hogy ezek pár hónap alatt visszaállnak eredeti állapotukra.


És végül jöjjön a vesszőparipám, vajon miért akar valaki magának egy teljesen más arcot műttetni? Van erre irányuló tapasztalatotok?


Sz.K.: Talán nem is véletlenül, mi ilyen jellegű kezeléseket nem végzünk. Valamint a tűvel végzett esztétikai beavatkozásokkal ilyen mértékű változást nem idézhető elő. Éppen ezért, anyagilag sem olyan megterhelő, mert a hiedelmekkel ellentétben, az orvos-esztétikai kezelés ma már nem a gazdagok kiváltsága. Egyre több átlagos keresetből élő ember, férfiak és nők egyaránt veszik igénybe ezeket az eljárásokat.

 

Ezek után kénytelen vagyok a híres példákra hagyatkozni, illetve a bulvárból informálódni, a celebek ilyen mértékű beavatkozás utáni mély depressziójáról, a kialakult plasztika függőségekről, boldogtalan magánéletről, kisiklott életekről, sok esetben akár öngyilkosságról... és annyira nem vagyok meglepve. Hiszen ha valaki nem képes önmagát egyáltalán elfogadni, hogyan várhatja, hogy mások elfogadják? Szuper ha valaki szép, de meg izgalmasabb ha valaki vonzó, harmóniában van önmagával, ami bizony belülről jön! Amondó vagyok, tegyünk meg mindent azért, hogy adottságainkból kihozzuk a maximumot, legyünk ápoltak, sőt ha már rendelkezésünkre áll az esztétikai kezelések garmadája, még fiatalíthatunk is magunkon pár évet, miért is ne? A saját arcunkat. Hiszen azon van a lenyomata a saját életünknek, saját örömeinknek, könnyeinknek, a mi személyes történetünknek!

 

Patri

 

Ha tetszett a poszt, naponta frissülő tartalomért kövess a Facebookon, illetve az instagramon is!

süti beállítások módosítása