Tévhitek és a valóság -hogyan dolgozik valójában a személyi stylist?

Manapság elképesztően felkapott szakma lett a stylist, szín- és stílustanácsadó. Pont úgy, ahogy egy időben mindenki modell volt,coach és személyi edző. Ez sajnos értelemszerűen együtt jár a szakma felhígulásával, hiszen bárki kinevezheti magát stylistnak egy  tanfolyam elvégzése után. Erről többet nem is írnék, mert nem lenne elegáns. Az ok, amiért ez a poszt mégis íródik, az az, hogy sajnos naponta szembesülök - ügyfeleim elmondása, illetve megjelenése alapján - fatális tévedésekkel. Ezzel csak annyi a probléma, hogy a bizalom alapvetően fog meginogni az olyan szakemberek irányba is, akik évtizedek óta ezzel foglalkoznak sokéves tapasztalat birtokában és már letettek az asztalra valamit. Itt szögezném le, hogy kizárólag a magam nevében  formálok véleményt.

 thumbnail_img_7957.jpg

thumbnail_img_0611.jpg 

Mi szükséges ahhoz, hogy valaki jó stylist legyen és miben tud segíteni? 

 

A szakmai tudáson túl elengedhetetlen az emberek ismerete, az empátia, némi pszichológiai alapismeret, alázat, olykor kellő humor. Ma, amikor a külső megjelenés ilyen mértékben felértékelődött, kiemelt jelentősége van annak, hogy a lehetőségeinkhez mérten a maximumot hozzuk ki magunkból.

Az első benyomás az esetek döntő többségében jelentősen meghatározza a továbbiakat. Legyen szó állásinterjúról, randevúról, tárgyalásokról, megbeszélésekről. Az üzleti világban dolgozók, salesesek, menedzserek, cégvezetők kiemelten érintettek a témában, a politikusokról nem is beszélve...

 

 

Kik veszik általában igénybe a stílustanácsadó szolgáltatásait és kiknek ajánlott?

 

Tapasztalataim szerint elsősorban olyan hölgyek és urak, akiknek az életében valami jelentős változás állt be. Lezárult egy párkapcsolatuk, új munkahelyet keresnek, babázásból vissza szeretnének térni a munka világába vagy éppenhogy kirepültek a gyerekek, esetleg elérkezett az életközépi válság ...

 

thumbnail_img_4862_srgb.jpg

Fontos megjegyezni, hogy a lehető legjobb döntés a fent említett esetekben egy szakember felkeresése, hiszen ez ugyanúgy egy segítő szakma, mint adott esetben a pszichológus. Legyen bármekkora is a "baj", a külső megváltoztatása, felfrissítése egy fontos lépése a "gyógyulásnak". Hiszen az, hogy a tükörből egy új én néz vissza ránk, óhatatlanul hat a belsőnkre is. Önbizalmunk szárnyalni kezd, magabiztosabbá válunk, ezáltal könnyebben vesszük az akadályokat is. A sok bók, amit a megújult  külsőnk által bezsebelünk, vitán felül jót tesz a léleknek és csodák csodája, az öngerjesztő folyamat beindul.

Persze nem állítom, hogy lelki problémák esetén ez az egyedüli üdvözítő gyógyír, de sokat segít az biztos. Aztán persze jöhet a pszichológus is!

 thumbnail_fullsizerender.jpg

 Fotó: Katona László

 

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő szakembert?

 

Lekövethető referenciák és szakmai háttér nélkül vakon ne bízzunk senkiben. Ma, az internet korában nem nehéz utánanézni a szakmai múltnak. Így könnyen elkerülhető a csalódás és persze az is, hogy feleslegesen fizessünk... sok esetben a semmiért.

 

 

Hogyan működik a stílustanácsadás a gyakorlatban?

 

Az első találkozás meghatározó. Ekkor alakul ki a kölcsönös szimpátia, ami a bizalom alapja. Szerencsés esetben már az első percekben sikerül egy hullámhosszra kerülni az ügyféllel. Nagyon fontos, hogy mielőtt még bármi történik, megtudjuk mivel foglalkozik az illető, mi a napi rutinja, milyen az életritmusa, mi az elképzelése, milyen elvárásoknak kell megfelelnie a hétköznapokban. A beszélgetés során számos dologra fény derül.

Én személy szerint nagyon figyelek már a beszédmódra, tempóra, hanglejtésre is, illetve, hogy mennyire halk szavú a kliens. Ezek mind-mind árulkodnak az illető személyiségéről, esetleges önbizalomról vagy annak hiányáról.

Érdekes megjegyezni, hogy a hozzám fordulók 80%-a már prekoncepciókkal érkezik önmagát illetően. "Nekem ez nem áll jól.", "Túl vékony/kövér/magas/alacsony vagyok.", "Azt mondták ez nem jó nekem." Általában véve elmondható, hogy alapvetően a hibáinkra, gyengeségeinkre fókuszálunk, ahelyett, hogy arra figyelnénk - és azt helyeznénk előtérbe - ami szép, előnyös rajtunk. Őszintén azt gondolom, hogy ugyanannyi energia fordítani a hozzáálláson. :-)

 thumbnail_img_9217.jpg

Első lépések

 

Első körben tisztázzuk az alkati sajátosságokat, illetve a színtípust. Helyesebben (és ez fontos!), hogy jelen állapotában (pillanatnyi haj- és bőrszínnel) milyen színek az előnyösek, melyek kevésbé. Teljesen más a kép, ha a fodrásztól érkezik az ügyfél és akár egy árnyalattal is más színű a haja, mint a megszokott. Manapság, a szolárium, a hajfestés, a színes kontaktlencsék korában egyik pillanatról a másikra is változhat a típus meghatározása.

Ezt követően végigtárgyaljuk az alap gardrób kulcsfontosságú darabjait (amennyiben a beszélgetést nem követi gardróbrendezés), mert kizárólag ennek ismeretében indulhatunk el vásárolni. Eközben természetesen beszélgetünk, illetve gyakorlatban próbáljuk fel azokat a darabokat, amiket a korábbiakban megbeszéltünk. Félretéve a szkepticizmust, inkább egy barátnős közös shopping hangulatot idéz az üzletekben töltött idő. Felfoghatjuk ezt egy tét nélküli kísérletezésnek is.

(Zárójelben jegyzem csak meg, hogy a a gardróbrendezés nagyon hasznos dolog. Hiszen kiszelektáljuk az elavult, előnytelen darabokat, meghagyjuk azt ami használható, majd erre az alapra kezdjük felépíteni a praktikus, funkcionális, minden-mindennel-működő ruhatárat, esélyt sem hagyva az esetleges " mellényúlásnak".)

Az elégedett, boldog mosoly, a "soha nem gondoltam volna, hogy ez nekem jól állhat" szófordulat, mind-mind olyan visszajelzések, amik miatt ezt a hivatást gyakorlom már közel 15 éve.

 thumbnail_img_6643.jpg

Jó, jó de nem túl drága?

 

Igen, a stílustanácsadásnak, gardróbrendezésnek, közös shoppingnak van díja. De(!), ez az összeg elenyésző ahhoz képest, hogy mennyi pénzt dobunk ki az ablakon feleslegesen, a nem átgondolt , impulzív vásárlások során, csak azért mert ott az üzletben "jó ötletnek tűnt". A gardróbok tele vannak használaton kívüli darabokkal, mert otthon sok esetben hamar kiderül, nem illik a meglevő ruhákhoz, nem előnyös a szín, esetleg fazon vagy egyik sem. Ez az igazán elherdált pénz. :-)

thumbnail_img_7247.jpg

Fotó: Corvinas.hu

 

Ha a fenti érvek ellenére mégis túl drágának tűnik a stylisttal való közös munka, akkor a körültekintőek találhatnak gazdaságosabb opciót is. Budapesten a Corvin Plazában működő stylistszolgáltatás elérhető mindenki számára. Kedvező konstrukcióban működik, hiszen egy vásárlási utalvány ellenében maga a szolgáltatás ingyen vehető igénybe, az utalvány értékét pedig, egy az egyben le lehet vásárolni a Plaza üzleteiben.

 

Mindent összevetve...

 

A stylistszolgáltatás ma már nem elérhetetlen álom, hiszen áldozni magunkra, megjelenésükre, hosszútávú befektetés a jövőnkbe!thumbnail_img_9190.jpg

 

 

süti beállítások módosítása