Hogyan számoljunk le az évtizedekig belénk sulykolt, de mára elavult öltözködési szabályokkal?
Hat tabu, hat cáfolat
Az egyéni, csakis ránk jellemző stílusunk megtalálásához, újra felfedezéséhez, néha bizony tabukat kell dönteni, illetve a régen belénk nevelt sztereotípiákkal leszámolni. Sok ilyen van, gondoljunk csak a sokat hallott intelmekre: rózsaszínt soha ne vegyünk fel pirossal, pirosat lilával, kéket zölddel, bizonyos kor felett ne viseljünk farmert, térd felett érő szoknyát, ha túlsúlyunk van, kizárólag ápol és eltakar szabású ruhákat viseljünk... és még sorolhatnám napestig. A fent felsorolt "arany szabályokból" mára szinte mindegyik megdőlt, idejét múlt.
Gondoljunk csak a colour blocking stílusirányzatra, vagy a menő 50/60-as nagyikra, esetleg  a molett modellekre a testhez simuló ruhákban. Ez persze csak egy véglet!thumbnail_img_4901.jpg
Vegyük inkább részleteiben:

Tabu 1: ne keverjük a színeket, nem vagyunk mi papagájok

Ennek a tabunak a megdöntésére egy stílusirányzat is alap lehet. A colour blocking.
Ennek az irányzatnak az ősatyjának akár a Benetton céget is tekinthetjük, akik évek óta ezzel borzolják a kedélyeket óriásplakátjaikon. Az őrületes színgazdagság mellett letisztult fazonokat használ, ám a szín választásban óriási szabadságot enged viselőjének. A lényeg a kontrasztos színek halmozása, kerülve a vásári hatást, amit úgy érhetünk el, hogy lehetőség szerint egyszínű darabokat passzíntunk egymáshoz. Ha úgy tetszik döngetjük a tabukat: nyugodtan mehet a lila a naranccsal, a piros a rózsaszínnel, és így tovább! Azonban van néhány szabály, amit érdemes szem előtt tartani.
Mik ezek a szabályok?thumbnail_img_5138_1.jpg
  • 3 színnél többet ne viseljünk, főleg kezdőként!
  • Ha bizonytalanok vagyunk, kezdjük a vadulást a kiegészítőkkel! Cipő, táska, ékszer.
  • Sminkünk ne harsogja túl a ruhát, legyen szolid, visszafogott!
  • Ha harsánynak érezzük az erős színeket, próbálkozzunk az un. Cukorka-pasztell színekkel, azokkal is remekül fog működni.thumbnail_img_1428.jpg

Tabu 2: Túlsúlyos vagy, viselj lebernyeget!

Nagy tévedés. Gondoljuk csak végig, azért mert itt-ott van pár plusz kg, az nem jelenti azt, hogy teljesen el kell vesztenünk nőies formáikat. Törekedjünk inkább arra, hogy a klasszikus homokóra fazont hozzuk vissza az öltözködésünkben! Erre a legkézenfekvőbb megoldás a blézer. Lesz válunk, derekunk, csípőnk! Alá pedig nyugodtan viselhetünk lazább esésű darabokat! A lényeg, hogy figyeljünk az arányainkra. Színekkel ugyanúgy tudunk csalni picit: ha felül van a felesleg, ott alkalmazzunk sötétebb árnyalatokat és fordítva!

thumbnail_img_6698.jpg

thumbnail_img_6699.jpg

Fotoók: pinterest

Tabu 3: bizonyos kor felett kerüljük a térdig érő szoknyát, a farmert...

Miért is? Nem azt olvassuk úton-útfélen, hogy az 50 az új 40, 40 az új 30?
Ahogy egyre inkább törődünk magunkkal, sportolunk, egészségesen étkezünk, a kor lassacskán tényleg csak egy szám lesz és semmi több! Amennyiben ápolt, kulturált a megjelenésünk és úgy érezzük meg simán belefér egy menő farmer akár egy fehér blúzzal, nyugodtan hordjuk! Csak azért mert ezt nevelték anno belénk, ne tartson vissza. Az élet és a divat ugyanúgy változik, ahogy mi magunk!

thumbnail_img_4790.jpg

thumbnail_img_4789.jpg

Tabu 4: Ne keverd a mintákat! Eszedbe ne jusson kockásat, csíkossal,  netán pöttyössel felvenni!

Ahogy a colour blocking esetében, a mintamixelés is önálló irányzattá nőtte ki magát. Igaz ugyan, hogy igen biztos stílusérzék szükséges ahhoz, hogy ízlésesen tudjuk űzni, de nem lehetetlen! A szabály mindenesetre megdőlt.thumbnail_img_1460.jpg

Tabu 5: Ha túl magas vagy, ne erőltesd a magas sarkat!

Ugyan már! Nekünk nőknek, valahol mélyen a génjeinkbe van kódolva, hogy szeretnénk egy kicsit magasabbak, egy kicsit vékonyabbak, sudárabbak lenni, nem igaz? Szerintem ez az egyik legkárosabb intelem, hiszen ennek eredményeképp nagyon sok magas nő küzd komplexusokkal, amit görbe tartással kompenzál. A hajlott hát ugye egyáltalán nem tesz jót a gerincnek.

Tabu 6: Ha túl alacsony vagy, ne viselj kalapot, mert összenyom!

Talán ez a no comment kategória. Én vagyok rá az élő bizonyíték, hogy bár nem nőttem túl nagyra a magam 164 centijével, még soha senki nem mondta, hogy: "Vedd le a kalapot, mert sokkal törpébb vagy benne"! A kalapot szeretem, stílusos darab, szuper megmentő ha éppen nem frissen mosott a hajam és a napvédelem is fontos! Ennyi!thumbnail_fullsizerender_6_2.jpg

Konklúzió:

Soha ilyen mennyiségű árudömping nem állt még rendelkezésünkre, hogy öltözékünkkel kifejezhessük magunkat, aktuális állapotunkat. Merjünk bátran kísérletezni, hagyjuk, hogy személyiségünk eddig esetleg elnyomott része is felszínre tudjon kerülni, ez biztos tipp a frissüléshez, persze a saját habitusunknak, életmódunknak megfelelő tempóban! Az önbizalmunknak feltétlen jót fog tenni és mikor, ha nem most... Tavasszal!
A lényeg minden estben az önazonosság. Ha magabiztosan viseljük ruháinkat, súlyunkat, korunkat, magasságunkat, akkor ízlésesen bármit felvehetünk.
Patri
thumbnail_img_1295.jpg
Ha tetszett a poszt, kövess itt és a Facebookon, naponta frissülő outfit inspirációkért pedig az Instagramon, vagy keress a stílustanácsadásokon!
süti beállítások módosítása