Lélekstyling 5 lépésben, avagy hogyan turbózd fel az önértékelésed?

Az elmúlt 15 évben elképesztően sok emberrel volt szerencsém találkozni a munkám kapcsán. Érdekes megfigyeléseket tettem.

Az egy dolog, hogy megmutatom hogyan öltözz fel előnyősen, hogyan változtass a külsődön, mik legyenek a ruhatárad alapdarabjai, mi a színtípusod stb, de rájöttem, hogy ez mind- mind csak a jéghegy csúcsa. A dolog ott lesz érdekes, hogy a változás kitart- e, és ha igen meddig... Ebben óriási szerepe van a környezetnek, családnak, társnak, a visszaigazolásoknak.
thumbnail_img_1697.jpg

Fotó: pinterest

Hogyan hat a közvetlen környezetünk az önértékelésünkre?

Nagyon sokan élnek úgynevezett mérgező kapcsolatban, és amikor ezt irom nem kell túl nagy dolgokra gondolni. Sokakban a környezetük kifejezetten táplálja a kisebbrendűségi érzést, elég már az is, ha valakinek napi szinten elmondják, hogy " de kövér vagy" vagy csak degradáló hangsúllyal teszik fel a kérdést: "hogy nézel te ki?"

thumbnail_img_0398_1.jpg

Az a helyzet, hogy amit sokat hallunk, azt előbb vagy utóbb, de elhisszük, sőt mi több hozzá is idomulunk. Ilyen környezetben lassan de biztosan indul el a folyamat: egyre kevésbé tetszünk magunknak, egyre kevesebbet foglalkozunk magunkkal, nem veszünk magunknak semmit, nekem úgyis mindegy alapon. Zárójelben jegyzem meg, általában a negatív kritikákat olyan emberektől kapjuk, akik maguk is kemény komplexusokkal küzdenek, attól érzik jobbnak, többnek magukat, ha "lenyomják" a másikat. Ezt a tényt tudatosítsuk magunkban! Nézzük meg jól, ki kritizál minket, és gondoljuk végig, milyen alapon szid, kezel le engem az illető? Jó esetben ez a folyamat megállítható, sőt, megfordítható, ha időben feleszmélünk, vagy csak van egy segítő, törődő szándékú ember körülöttünk.

thumbnail_img_1699.jpg

A másik gyakori ok, hogy elmúlt a szerelem, "jó vagyok neki így ahogy vagyok, így is szeret", és házasságlevél által úgy  érezzük, megkaptuk a felhatalmazást arra, hogy elhagyjuk magunkat. Jöjjön még egy példa: megjött a baba, nő a gyerek, elsősorban rá fókuszálunk, mi magunkat teljesen háttérbe szorítjuk.

Stílustanácsadás, lélekápolás

Amikor valakivel először találkozom, mindig megkérdezem, tisztában van e azzal, hogy miben tudok neki segíteni... Illetve, tudja e azt, hogy a velem való közös munka, kezdve a gardróbrendezéstől a közös vásárláson át, egy útnak a kezdete, aminek az a célja, hogy hosszútávú külső/ belső változást idézzen elő. Ehhez viszont a szándékra, eltökéltségre is szükség van! Itt kezdődik a lélekstyling, szinte már az első pillanatban. 

Az a tapasztalatom, hogy az embereknek meg kell mutatni, mennyire szépek, ápoltak, egyediek tudnak lenni. Fel kell nyitni a szemüket, hiszen az esetek többségében egy "idegen" véleménye sokkal többet nyom a latba...Aki évek óta szürke egérként éldegél, önbizalma a zéróhoz konvertál, vagy egyszerűen nem érdekli az egész, nos ott nem könnyű a feladat, de nem lehetetlen.

Úton az önismeret, majd az önbizalom felé

Először is fel kell tenni magunknak a kérdést: kinek a szavára, véleményére adok? Van e egyáltalán ilyen személy? Képes vagyok e meghallgatni, urambocsá megfogadni az  építő jellegű tanácsot? Ha adott esetben kritikát kapok, elfogadom, vagy megsértődök, begubózok?

Én, miután friss szemmel mérem fel a hozzám érkezőket, nem tudom mi a gondja magával, elsősorban mindig arra a koncentrálok, hogy a mi a szép rajta, mi az amit ki kell emelni, mitől lehet rajta a szép még sokkal szebb is? Ezután persze, számba vesszük az esetleges gyengeségeket is, és azt, hogy azokat hogyan lehet korrigálni... mindezt természetesen egy laza beszélgetés közben. Nem okoskodok, nem "felülről" kommunikálok, nem hiszem, hogy én vagyok minden titkok tudója. Ha hiszitek ha nem, az empátia ebben a szakmában kiemelt jelentőséggel bír, illetve jól jön a 15 év tapasztalat, és a coaching végzettség is.

Célom az, hogy a találkozás után, a kliens szárnyaljon,csillogjon a szeme, érezze, hogy nem olyan nehéz ez, végül is a lényeg elültetni a magokat, feltámasztani az igényt, hogy AKARJA konzerválni azt az érzést, amit az átalakult külseje ad neki. Azt hisszük, hogy elsősorban másoknak akarunk tetszeni, de hogyan tudnánk másoknak tetszeni, ha önmagunkkal nem vagyunk elégedettek? Ha szorongunk? Ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben? Sehogy! Tehát a kulcs,  az önelfogadás, az önbizalom feltuningolása, ebben pedig nekünk stílus tanácsadóknak óriási szerepünk, és persze felelősségünk lehet, van! Nem elég azt mondani, szép vagy. Meg is kell mutatni!

thumbnail_img_6762.jpg

Képzeld el, hogy kisgyerek vagy!

Érdekes kísérlet, mindig mondom is ilyen esetekben. Próbálja ki, nézzen úgy magára mint egy védtelen kisgyerekre, akinek segíteni kell, akivel tőrödni kell, akinek mindenből a legjobbat szeretné nyújtani, legszebb gyümölcsöt adni, legfinomabb csokit, legjobb iskolába járatni. Legyél te az a kisgyerek, legyél te a saját kis éned, képzeld el gyerekkori önmagad, és szeresd. Törődj vele, öltöztesd szép ruhába, és ne bántsd (őt), ne bántsd magad! 
thumbnail_img_6761.jpg

Kísérletezz, dobd sutba a rutint!

Kezdj el naponta legalább egy dolgot megtenni magadért, a jobb közérzetedért, próbálj ki új dolgokat, legyen az bármi...Ha egy séta akkor az, ha egy új hobbit keresel, kísérletezz! Ha csak egy pohár borral leülnél  olvasni, ha vennél egy új cuccot,tedd meg! A lényeg, hogy ne vond meg magadtól az örömforrást! Cél az, hogy a napi rutint törd meg, minimalizáld az automatikus dolgokat. Ne megszokásból  vedd fel reggel az aznapi ruhát, szánj rá 5 percet, és változtass valamin, elég egy apró dolgon is. Máshogy viseld ugyanazt a darabot, mással. Rengeteg  új tapasztalásban, élményben lesz részed, nem utolsósorban pedig maga az érzés: ezt most MAGAMÉRT tettem! Hidd el a változás elkezdődik, mint a drog hatni kezd, és ha elég kitartó vagy, hosszútávú profitot hoz:)

Összegezve az 5 lépés

  • ne hasonlítsd magad senkihez!
  • Szűrd a kritikákat, tudd ki az aki építő jellegű tanácsot ad!
  • Barátkozz meg magaddal, és igyekezz abból a legtöbbet kihozni, szeresd magad!
  • Törd meg a rutint!
  • Jegyezd meg, sosem késő változtatni, legyen az a mai nap!                                                                               thumbnail_img_1703.jpg                                                                                                                                                                             

Fotó: Bognár Bogi

www.stylistszolgaltatas.hu

https://www.facebook.com/patrismoods/

https://www.instagram.com/frankpatri.stylist/

 

Facebook oldaldoboz